Zrnková jednodruhová káva
Jednodruhová zrnková káva pochádza iba z jednej oblasti. Nejde teda o zmes z viacerých lokalít. V Hradci Králové pre vás každý deň pražíme výberové jednodruhové kávy arabica z Kolumbie, z Brazílie, z Kuby aj z ďalších krajín. V čom sa jednotlivé kávy od seba líšia?
#ShowMore#
Ako pôvod kávy môže ovplyvniť jej chuť
Pri jednodruhovej káve máte najlepšiu možnosť vychutnať si špecifickú chuť vyplývajúcu z danej pestovateľskej oblasti. Pôvod kávy je preto nesmierne dôležitý pre výsledný chuťový profil kávových zŕn. Zatiaľ čo káva z jednej oblasti bude mať skôr ovocnejšiu a kyslejšiu chuť, iné kávy môžu mať miernejší chuťový prejav bez znateľnej kyslosti.
Pri kávach z vyššie položených oblastí ~ z našej ponuky ide napríklad o kávy z Kolumbie ~ možno očakávať vyššiu ovocnosť a miernu kyslosť. Naopak kávy pochádzajúce z nižšie položených oblastí ~ ide napríklad o brazílske kávy či kávy z Hondurasu ~ môžete očakávať jemnejší chuťový profil a nižšiu či minimálnu aciditu.
Príprava kávy a jej vplyv na výslednú chuť
Zvolená metóda prípravy kávy (a samotná príprava) je samozrejme tým najpodstatnejším bodom. Inak chutí káva z kávovaru, inak zase z moka kanvičky. Tá istá káva môže chutiť kyslo pri príprave espressa, a naopak bude príjemne šťavnatá s ovocnými podtónmi pri príprave filtrovanej kávy. Je preto vhodné vyberať kávu vždy podľa spôsobu prípravy.
TIP: O správnych postupoch prípravy kávy sa dozviete v sekcii Príprava kávy.
Často kladené otázky ohľadom jednodruhovej kávy
Kávu pražíme v Hradci Králové každý deň, aby sme zaistili maximálnu čerstvosť. Po upražení nechávame kávu jeden až dva dni takzvane vydýchnuť. Garantujeme, že od nás neodíde káva staršia než 7 dní od upraženia.
Máme v ponuke ako zrnkové kávy, tak aj kávy mleté. Ak si vyberiete mletú kávu, pomelieme ju vždy až tesne pred expedíciou, aby k vám dorazila čo najčerstvejšie namletá.
Kávu bežne melieme na hrubosť vhodnú na použitie v moka kanvičke. Ak by ste mali v pláne kávu pripravovať inou metódou, napíšte nám to prosím do poznámky k objednávke a my vám hrubosť mletia upravíme podľa zvoleného spôsobu prípravy.
Jednodruhové kávy sú perfektné na objavovanie nových chutí v káve. Zmesi naopak vytvárame preto, aby sme ostré hrany chutí jednotlivých káv trochu zjemnili a vytvorili kávu, ktorá sa bude chuťovo dopĺňať.
Áno, pražíme vynikajúcu kolumbijskú kávu bez kofeínu Natur Decaf. Uspela v nezávislom porovnaní organizácie dTest a získala za to prestížne ocenenie Značka kvality.
Táto bezkofeínová káva je dostupná ako zrnová bezkofeínová káva aj ako mletá bezkofeínová káva.
Či už dáte prednosť jednodruhovej káve z Brazílie, Hondurasu, Kolumbie alebo ďalších oblastí, môžete si byť istí, že vám vždy doručíme čerstvo upraženú zrnkovú kávu, ktorú sme z pražičky vybrali najneskôr pred 7 dňami.
Ak milujete kávu bez ohľadu na dennú hodinu, určite nezabudnite vyskúšať našu kolumbijskú kávu bez kofeínu, ktorá je zbavená kofeínu prírodnou cestou a pritom nestratila nič zo svojej chuti.