Mletá jednodruhová káva
Jednodruhová mletá káva pochádza iba z jednej oblasti. Nejde teda o zmes z viacerých lokalít. V Hradci Králové pre vás každý deň pražíme výberové jednodruhové kávy arabica z Kolumbie, z Brazílie, z Kuby a ďalších krajín. V čom sa od seba jednotlivé kávy líšia?
#ShowMore#
Ako pôvod kávy ovplyvňuje jej chuť
Pri jednodruhovej káve máte tú najlepšiu možnosť vychutnať si špecifickú chuť vyplývajúcu z danej pestovateľskej oblasti. Pôvod kávy je preto nesmierne dôležitý pre výsledný chuťový profil kávových zŕn. Zatiaľ čo káva z jednej oblasti bude mať skôr ovocnejšiu a kyslejšiu chuť, iné kávy môžu mať jemnejší chuťový prejav bez znateľnej kyslosti.
Pri kávach z vyššie položených oblastí ~ z našej ponuky ide napríklad o kávy z Kolumbie ~ možno očakávať vyššiu ovocnosť a miernu kyslosť. Naopak kávy pochádzajúce z nižšie položených oblastí ~ ide napríklad o brazílske kávy či kávy z Hondurasu ~ môžete očakávať jemnejší chuťový profil a nízku až minimálnu aciditu.
Príprava kávy a jej vplyv na výslednú chuť
Zvolená metóda prípravy kávy (a samotná príprava) je samozrejme tým najpodstatnejším krokom. Inak chutí káva z kávovaru, inak zas z moka kanvičky. Tá istá káva môže chutiť kyslo pri príprave espressa, a naopak bude príjemne šťavnatá s ovocnými podtónmi pri príprave filtrovanej kávy. Preto je vhodné vyberať kávu vždy podľa metódy prípravy.
TIP: O správnych postupoch prípravy kávy sa dozviete v sekcii Príprava kávy.
Časté otázky ohľadom jednodruhovej kávy
Kávu pražíme v Hradci Králové každý deň, aby sme zabezpečili maximálnu čerstvosť. Po pražení nechávame kávu jeden až dva dni takzvane vydýchnuť. Garantujeme, že od nás neodíde káva staršia ako 7 dní od upraženia.
V ponuke máme ako zrnkové, tak aj mleté kávy. Ak si vyberiete mletú kávu, pomelieme ju vždy až tesne pred expedíciou, aby k vám dorazila čo najčerstvejšie namletá.
Kávu bežne melieme na hrubosť vhodnú pre použitie v moka kanvičke. Ak plánujete pripravovať kávu inou metódou, napíšte nám to, prosím, do poznámky k objednávke a my vám hrubosť mletia prispôsobíme podľa zvolenej metódy.
Jednodruhové kávy sú perfektné na objavovanie nových chutí v káve. Zmesi naopak vytvárame preto, aby sme ostré hrany chutí jednotlivých káv trochu zjemnili a vytvorili kávu, ktorá sa bude vzájomne chuťovo dopĺňať.
Áno, pražíme vynikajúcu kolumbijskú kávu bez kofeínu Natur Decaf. Uspela v nezávislom porovnaní organizácie dTest a získala tak prestížne ocenenie Značka kvality.
Táto bezkofeínová káva je dostupná ako zrnková bezkofeínová káva aj ako mletá bezkofeínová káva.
Či už dáte prednosť jednodruhovej káve z Brazílie, Hondurasu, Kolumbie alebo ďalších oblastí, môžete si byť istí, že vám vždy doručíme čerstvo praženú mletú kávu, ktorú sme z pražičky vybrali maximálne pred 7 dňami.
Ak milujete kávu bez ohľadu na dennú hodinu, určite nezabudnite vyskúšať našu kolumbijskú kávu bez kofeínu, ktorá bola zbavená kofeínu prírodnou cestou a neprišla tak o nič zo svojej chuti.