Káva
Každý deň pre vás v Hradci Králové pražíme čerstvú kávu z rôznych kútov sveta – od Kolumbie, cez Brazíliu až po Keňu. Strážime každé kávové zrno tak, aby sa k vám dostala len káva prvotriednej kvality.
Ako zabezpečujeme čerstvosť našich káv?

Káva vyladená na prípravu tých najlepších letných drinkov. Poteší jemným telom a...

Degustačná sada troch zŕnkových káv s jemnou chuťou, nulovou aciditou a podtónmi...

Degustačná sada štyroch zrnkových káv plná ovocných podtónov a výrazného...

Degustačná sada troch chuťovo rozličných zrnkových káv ~ od jemnejších až po...
Na čerstvosti našich káv si zakladáme, rovnako ako na férovosti a úprimnosti k zákazníkom. Preto vám nebudeme tvrdiť, že kávu pražíme až na základe prijatých objednávok. Upražiť napríklad 10 rôznych objednávok po 250 gramoch na 15kg pražičke nie je technicky ani časovo možné.
U vás najneskôr 7. deň od upraženia
Za tie roky praxe už vieme, ktoré kávy miznú najrýchlejšie a ktoré sú skôr pre fajnšmekrov. Od každého druhu teda pražíme len také množstvo, aby k vám káva odišla čerstvá, a to najneskôr do 7 dní od upraženia. Preto máme v pražiarni hneď dve pražičky – jednu veľkú a jednu malú.
Čerstvá káva vďaka dvom pražičkám
Na kávové bestsellery používame väčšiu pražičku, ktorá zvládne za rovnaký čas až 3× väčšie množstvo než menšia 4-kilová. Jedine vďaka tomuto systému môžeme zabezpečiť, že zrnová aj mletá káva od nás bude vždy čerstvá. Na etikete každej kávy tiež vždy nájdete informáciu o tom, kedy sme ju upražili. Dátum praženia je totiž jedným z kľúčových faktorov, ako vybrať tú najlepšiu kávu.
Upraženú kávu nechávame ešte jeden až dva dni pri obmedzenom prístupe vzduchu tzv. vydýchnuť. Príliš čerstvo pražená káva totiž ešte nemá naplno rozvinuté chute, ideálne je ju piť až niekoľko dní po pražení. Ak by ste sa o postupe výroby našej kávy chceli dozvedieť viac, pozrite si článok o pražení kávy – od dovozu po chuťové profily.
Kávu pražíme v Hradci Králové každý deň, aby sme zabezpečili maximálnu čerstvosť. Po pražení ju nechávame jeden až dva dni tzv. vydýchnuť. Garantujeme, že od nás neodíde káva staršia ako 7 dní od upraženia.
Takto jednoducho sa to povedať nedá. Robusta má trochu pošramotenú povesť, pretože väčšina lacných káv je robusta. To ale neznamená, že každá robusta je nekvalitná.
V našej pražiarni sa venujeme predovšetkým praženiu káv arabica, no do zmesi Fuerte Espresso používame aj kvalitnú robustu, ktorá kávu zbaví akejkoľvek kyslosti. Ak teda v káve hľadáte najmä horké tóny a minimálnu kyslosť, odporúčame zvoliť zmes arabiky a robusty.
Ak vám ovocnosť v káve neprekáža, určite odporúčame niektorú z našich káv 100 % arabica.
V ponuke máme ako zrnové, tak aj mleté kávy. Ak si vyberiete mletú, pomelieme ju vždy až tesne pred expedíciou, aby k vám prišla čo najčerstvejšie namletá. Môžete si zvoliť hrúbku mletia podľa spôsobu prípravy.
Áno, pražíme vynikajúcu kávu bez kofeínu Natur Decaf, ktorá uspela v nezávislom porovnaní organizácie dTest a získala prestížne ocenenie Značka kvality. Táto bezkofeínová káva je dostupná ako zrnová bezkofeínová káva aj ako mletá bezkofeínová káva.