Zrnková káva bez kofeinu
Chcete si dopriať šálku kávy aj vo večerných hodinách? Alebo vám jednoducho nesedí kofeín, no chuti kávy sa vzdať nechcete? Ochutnajte našu čerstvo praženú bezkofeínovú zrnovú kávu s obsahom kofeínu len 0,03 %. Vďaka šetrnej dekofeinizácii nepoznáte v chuti rozdiel.
Vhodná do kávovaru, moka kanvičky aj na filter. Ako ale vlastne decaf káva vzniká?
#ShowMore#
Bezkofeínová káva Natur Decaf pochádza z fár rozprestierajúcich sa po svahoch Kolumbijského masívu, kde rastie prvotriedna arabica. Na odstránenie kofeínu sa používa najšetrnejšia metóda dekofeinizácie, ktorá v súčasnosti existuje, využívajúca iba studničnú vodu a prírodné rozpúšťadlo z cukrovej trstiny.
Proces dekofeinizácie kávy Natur Decaf
Celý proces odstraňovania kofeínu začína tým, že sa zelené zrná zvlhčia pomocou vodnej pary. Následne sa ponoria do vodnej kúpele o teplote 85 °C, do ktorej sa vpúšťa prírodné rozpúšťadlo z melasy z cukrovej trstiny, aby sa začal kofeín zo zŕn uvoľňovať.
Kúpeľ prebieha ďalších 11 hodín, počas ktorých sa voda niekoľkokrát recykluje, až kým sa nedosiahne minimálna hodnota kofeínu v zrne. Keď je kofeín odstránený, je potrebné zrná vyčistiť od prírodného rozpúšťadla pomocou vodnej pary. Tento proces trvá 3 hodiny.
Potom ešte nasleduje 6 hodín sušenia na požadovanú vlhkosť zrna 11,5 %. Potom už putuje k nám do pražiarny, kde z nej urobíme výbornú zrnovú alebo mletú bezkofeínovú kávu.
Do kávovaru, moka kanvičky aj na filter
Zrnová bezkofeínová káva z našej pražiarny chutí výborne pri akejkoľvek príprave, vrátane tých alternatívnych. Pražíme každý deň, aby ste si kávovú chuť mohli vychutnať na maximum. Aj preto máme hneď dve pražičky, ktoré si poradia s rôznymi objemami zŕn. A keby ste chceli vedieť viac o výrobe bezkofeínovej kávy? Pozrite si náš článok Ako sa vyrába bezkofeínová káva.
Časté otázky ohľadom zrnovej bezkofeínovej kávy
Dôvodov, prečo piť bezkofeínovú kávu, je niekoľko, väčšina má však zdravotný pôvod. Ide zvyčajne o problémy so žalúdkom, nespavosť, nesústredenosť, problémy s krvným tlakom alebo tehotenstvo.
Bezkofeínová káva vzniká niekoľkými rôznymi metódami. Niektoré sú menej šetrné, iné zase viac. Niektoré sú dokonca tak šetrné, že vo výslednej chuti ani nespoznáte rozdiel oproti klasickej káve s kofeínom. Príkladom je naša káva Natur Decaf ocenená značkou kvality dTest. Podrobnejšie sme sa téme venovali v článku Ako sa vyrába káva bez kofeínu.
Áno, z definície pre európsky trh vyplýva, že bezkofeínová káva je zbavená kofeínu do takej miery, že zostávajúce množstvo kofeínu v zrne je menšie ako 0,1 %.
V prípade našej bezkofeínovej kávy Natur Decaf ocenenej dTestom je podiel kofeínu v zrne dokonca len 0,03 %, teda hlboko pod limitnou hodnotou štandardu EÚ.
Bezkofeínová káva sa vyrába vo všetkých štandardných podobách: zrnová káva bez kofeínu, mletá káva bez kofeínu, instantná káva bez kofeínu či kávové kapsuly bez kofeínu.
My v pražiarni Café Montaña ponúkame čerstvú bezkofeínovú kávu Natur Decaf ako zrnovú bezkofeínovú kávu a mletú bezkofeínovú kávu.
Máte chuť na kávu, ale chcete sa vyhnúť účinkom kofeínu? Vychutnajte si čerstvo praženú bezkofeínovú zrnovú kávu Natur Decaf z pražiarny Café Montaña. A to pokojne už zajtra. Ak si totiž stihnete objednať v pracovný deň do 14.00, pošleme vašu objednávku na cestu ⚡ ešte ten deň.