Bio káva
Praženie bio kávy nie je len tak. Vyžaduje certifikáciu na prácu s bio surovinami. Ale čo by sme pre vás neurobili. S dobrým pocitom si tak vychutnáte čerstvú zrnkovú kávu z ekologického poľnohospodárstva.
Čo je to bio káva
Káva spĺňajúca kritériá pestovania a spracovania v tzv. bio kvalite. Hovorí sa jej aj organická káva, alebo 100 % organická káva. Svetoví producenti každoročne vypestujú viac ako 9 miliárd kilogramov kávy, z ktorých iba časť tieto prísne podmienky spĺňa.
Rozdiely bio káva verzus klasická káva
Dôležitým kritériom je tu udržateľnosť zelenej planéty. Akonáhle sa musí pre pestovanie kávy rúbať stromy alebo akokoľvek upravovať prostredie, tento produkt už nespadá do ekologicky udržateľného poľnohospodárstva. Rovnako tak zber a následné spracovanie musia byť čo najšetrnejšie.
Pestovanie a zber klasickej kávy
Väčšina výnosnejších odrôd kávovníka miluje priame slnečné svetlo. Rastú na veľkých poliach, kde miestni vyrúbali väčšinu pôvodných lesov. Na takýchto poliach nemožno počítať s prirodzenou obranou rastlín proti škodcom a objavujú sa tu aj rôzne choroby, proti ktorým pestovatelia bojujú chemickou ochranou: napríklad pesticídmi, herbicídmi alebo insekticídmi. Väčšie výnosy si zase poisťujú umelými hnojivami.
Nič z toho ale pestovanie bio kávy neumožňuje.
Pestovanie a zber bio kávy
Organická káva pochádza z odrôd kávovníkov rastúcich v tieni stromov, takže nevzniká potreba zbytočného výrubu. Pestovatelia nesmú používať umelé hnojivá a ošetrovať stromy chemickými postrekmi. Aj na postupy zberu sa prísne dohliada, aby nedochádzalo k poškodeniu prostredia ani samotných stromov. Pestovanie bio kávy je teda omnoho náročnejšie aj drahšie.
Prísne strážené je aj spracovanie bio kávy
Aby sme pestovateľom ich snahu nepokazili, museli sme získať množstvo oprávnení a certifikácií na nakladanie s bio potravinami. Môžete si tak byť istí, že aj praženie kávy prebieha šetrne podľa príslušných štandardov. Platí to pre klasickú aj bio kávu bez kofeínu.
Oplatí sa investovať do bio kávy?
Rozhodne. Prospejete tak zelenej planéte aj svojmu zdraviu. Bio káva totiž podľa všetkého obsahuje viac cenných antioxidantov, ktoré naše telo tiež lepšie využije.