Pôvod našej kávy
Radi objavujete svet? Poďte si u nás vybrať kávy, ktoré pochádzajú z rôznych kútov zemegule. Každá totiž vždy chutí úplne unikátne. V našej pražiarni nájdete kávy z vyhlásených pestovateľských oblastí Kolumbie, Brazílie, Kuby aj ďalších. Ako sa od seba líšia kávy podľa krajiny pôvodu?
Kolumbijská káva
Káva z Kolumbie právom platí za jednu z najlepších na svete. Miestni ročne v horských oblastiach vyprodukujú na 800 000 ton kávy. Kolumbijská káva vyniká plným telom a bohatou chuťou. Cítiť v nej orechy, čokoládu a sladké ovocné podtóny s ľahkou kyslosťou.
Dobre sa hodí do káv s väčším pomerom vody voči káve, napríklad lungo. Vychutnáte si ju aj pri príprave alternatívnou metódou na filtri.
Vybrať kolumbijskú kávu
Brazílska káva
Brazília drží s produkciou takmer 3 miliónov ton kávy 1. miesto rebríčka najväčších exportérov kávy na svete. Miestni ju pestujú na rozľahlých rovinách, v nízkych nadmorských výškach. Káva z Brazílie preslávila jemnou chuťou, menej výrazným telom a minimálnou kyslosťou.
Chute jednotlivých káv závisia od rady faktorov. Od metódy spracovania cez odrodu kávovníka až po konkrétnu farmu, odkiaľ pochádza. V chuťovom profile očakávajte väčšinou chuť orechov a čokolády.
Vybrať brazílsku kávu
Kubánska káva
Káva z Kuby vyniká jemnou a zároveň bohatou zemitou chuťou. Kyslosť takmer necítiť. Na ostrove pestujú kávu len v niekoľkých málo vyhlásených oblastiach. Zameriavajú sa výhradne na kávu arabica, odrodu Typica. Spoznáte v nej podtóny kakaa a karamelu.
História pestovania kávy tu siaha až 300 rokov dozadu, teda takmer k počiatkom produkcie kávy vôbec. Hoci Kuba produkciu kávy v posledných rokoch znižuje, na kvalite to nepoznáte.
Vybrať kubánsku kávu
Keňská káva
Káva z Keni patrí medzi svetovú špičku. Podnebie miestnych horských oblastí nahráva pestovaniu lahodnej kávy arabica. Za tajomstvom úspechu stoja vulkanická minerálna pôda, stále teploty a predovšetkým neustávajúca práca miestnych drobných farmárov.
Kávové čerešne v Keni zberajú ručne a na spracovanie používajú najčastejšie mokrú metódu. Výsledkom je čistejšia a bohatšia chuť kávy.
Vybrať keňskú kávu
Mexická káva
Káva z Mexika preslávila intenzívnou, plnou chuťou. Preto sa tiež teší obľube po celom svete. Do pestovania sa tu viac pustili až v 2. polovici 20. storočia. Medzi hlavné pestovateľské regióny patrí Chiapas a Oaxaca.
Mexická káva je z väčšej časti typu arabica. Milujú ju hlavne fanúšikovia čokoládových podtónov s korením v pozadí. Máva nižšiu kyslosť.
Vybrať mexickú kávu
Honduraská káva
Káva z Hondurasu osloví milovníkov horkosladkých chutí. Vyniká výrazným silným telom. Naopak kyslosť takmer necítiť. V Hondurasu pestujú rôzne odrody kávy arabica. Hodí sa skoro na všetky druhy príprav, vrátane alternatívnych.
Honduras je síce malý geograficky, ale v kávovom svete patrí s 300 000 vypestovanými tonami kávy do prvej desiatky producentov.
Vybrať honduraskú kávu