Ako si doma pripraviť najlepšiu ľadovú kávu ~ recept + zaujímavosti
Teplomer neúprosne stúpa a s tým aj potreba ochladiť sa. Každý na to má svoj postup, my milovníci kávy si dávame ľadovú kávu. Ako si pripraviť ľadovú kávu doma?
Príprava ľadovej kávy vôbec nie je zložitá. Navyše existuje nespočetné množstvo variant ľadovej kávy a každý si vyberie. Začneme jednoduchým receptom na domácu ľadovú kávu a potom vás prevedieme pojmami zo sveta ľadovej kávy, aby ste sa v nich už nikdy nestratili.
Recept na ľadovú kávu, ktorá chutí a osvieží
Ležíte na lehátku a vychutnávate si letné chvíle pohody. Zrazu si uvedomíte, že vám niečo chýba. Áno, váš obľúbený šálok kávy, ktorý k relaxu neodmysliteľne patrí. Lenže v tomto hicu na horúce espresso ani nepomyslíte.
Čo s tým? Dajte si domácu ľadovú kávu. Príprava vás nezdrží od opaľovania pri bazéne, ani sa pri nej nezapotíte.
Čo potrebujeme
- 1 šálka klasického alebo dvojitého espressa z Letnej zrnkovej kávy La Playa
- 4–5 kociek ľadu
- vychladené plnotučné mlieko
- sirup do kávy (ak si želáte kávu osladiť)
- vyššie poháriky
#produkty#/letni-kava/
Postup
- Pripravte šálku espressa tak, ako ste zvyknutí a ako ho máte radi. Ak preferujete dvojité espresso, kľudne choďte aj do neho.
- Do vychladeného vyššieho pohárika dajte niekoľko kociek ľadu. My zvykneme použiť 4–5.
- Prelejte kocky ľadu pripraveným espressom.
- Doliate mliekom podľa chuti.
- Voliteľne pridajte sirup do kávy s príchuťou.
Tipy a vychytávky k príprave ľadovej kávy
- Pre mierne exotický náboj použite kokosové mlieko. Výrazná chuť kokosových orechov a sladkosť do ľadovej kávy pasuje dokonale.
- Ľad aj mlieko zriedia chuť kávy. Pre intenzívnejšiu kávovú chuť pripravte kávu silnejšiu – zväčšite množstvo kávy alebo upravte pomer kávy a vody.
- Pripravte si kávový ľad. Pripravte väčšie množstvo svojej obľúbenej kávy, nalejte ju do foriem na ľad a zmrazte. Použite ju na ochladenie namiesto obyčajného ľadu.
Čo ak nemám kávovar?
Ak nevlastníte kávovar, nevadí. Ľadová káva z kávovaru nie je jediná možnosť. Ochladíte akúkoľvek kávu: filtrovanú, prekvapkanú, z aeropressu, z moka kanvičky alebo z french pressu.
Dokonca máte jednu výhodu: pri alternatívnych metódach prípravy väčšinou vznikne viac kávy, tým pádom viac osvieženia pre viac ľudí.
Čo je vlastne ľadová káva?
Ľadových nápojov, ktoré vychádzajú z kávy, je celý rad. Pojem ľadová káva alebo iced coffee označuje kávu pripravenú za tepla ochladenú ľadom. Voliteľne do nej možno pridať mlieko, prípadne sirupy na dochutenie.
V niektorých kaviarniach podávajú ľadovú kávu z espressa, inde z batch brew (tzv. batch na ľade). V domácnostiach sa stretnete aj s ľadovou kávou z instantnej kávy.
Aký je rozdiel medzi ľadovou kávou a frappé? Urobte si jasno v pojmoch
Keď si v lete objednáte ľadovú kávu, nikdy presne neviete, čo vás čaká. Niekedy totiž namiesto nesladenej prekvapkanej kávy na kockách ľadu dostanete kávu s kopcom umelého šľahačkového krému a kopčekom zmrzliny. Ľadová káva je jednoducho široký pojem a schová sa za neho veľa vecí.
A aby toho nebolo málo, leto sa hemží pojmami ako frappé, affogato, iced latté a ďalšími. Teraz vás zasvätíme do tajov týchto termínov, aby ste si vedeli lepšie predstaviť, čo je čo vo svete ľadovej kávy.
Ľadové cappuccino
Ľadová varianta jedného z najpopulárnejších kávových nápojov pre letné dni. Ako doma pripraviť ľadové cappuccino? Základné ingrediencie sa zhodujú s týmito na klasické cappuccino: espresso a mlieko.
- Do pohára hoďte pár kociek ľadu.
- Ľahko napeníte studené mlieko.
- Studené napenené mlieko nalejte na ľad.
- Pomaly pridajte čerstvo pripravené, silné espresso.
Presný recept na ľadové cappuccino neexistuje. Každý barista si ho robí po svojom. Ľadové cappuccino má jediné pravidlo: musí obsahovať mliečnu penu. Na rozdiel od klasického cappuccina ho nevynašli Taliani, ktorí aj v teple dávajú prednosť tomu horúcemu a ľadové pripravujú len na žiadosť turistov.
Ľadové latté
Rozdiely medzi ľadovým cappuccinom a ľadovým latté sú dva:
- Ľadové latté nemusí obsahovať penu, cappuccino áno.
- V ľadovom latté je viac mlieka ako v cappuccine.
Ľadové latté je jemnejšie, s menej výraznou chuťou kávy než ľadové cappuccino. Je to v podstate espresso s veľkou porciou vychladeného mlieka.
Na ľadové latté aj cappuccino v každom prípade potrebujete espresso z kvalitnej kávy.
Espresso na ľade
Espresso pripravené priamo do pohára s ľadom. Espresso k ľadu neprilejete, ale kávu necháte rovno z trysiek kvapkať na ľad. Dostanete tak ľadové espresso s vyváženejšou chuťou.
#produkty#/espresso-smesi/
Batch na ľade
Klasická ľadová káva, ktorá má namiesto v espresse základ v batch brew (prekvapkanej káve pripravenej do zásoby na viac šálok). Najčastejšie ju nájdete v nápojovom lístku kaviarní s výberovou kávou.
Affogato
Affogato znamená utopený. Tento slávny taliansky kávový dezert pripravíte jednoducho tak, že kopček vanilkovej zmrzliny prelejete horúcim espressom. Affogato kombinuje všetko: sladkú tečku po dobrom obede, povzbudenie z espressa aj nezvyčajný chuťový zážitok.
Na kávu so zmrzlinou nezabudnite okrem kvalitnej kávy použiť aj kvalitnú zmrzlinu.
Kávomil Cornelis radí....
Píšeme síce tento blog ako milovníci kávy pre milovníkov kávy, a rozpisovať sa o kvalite zmrzliny sa tým pádom možno ani nepatrí. Avšak tu si to neodpustím. Úspech affogata totiž z veľkej časti robí práve tá zmrzlina. Ak ste tak ako ja požitkári a affogato má byť skutočným zážitkom, použite na prípravu vanilkovú zmrzlinu Ben & Jerry's s kúskami cookies. Stojí to za to.
Frappé
Pôvodný recept na frappé hovorí zmiešať instantnú kávu, studenú vodu a ľad, a so všetkým triasť, šejkovať alebo mixovať, kým zmes nezíska hladkú, napenenú štruktúru. Pena je základným znakom správneho frappé. Instantná káva sa hodí na prípravu hlavne preto, lebo tvorí najbohatšiu penu.
Frappé vzniklo v Grécku, kde naň v lete narazíte doslova na každom rohu. Táto grécka ľadová káva sa teší celosvetovej obľube. Frappé sa dočkalo množstva vylepšení a variácií: vďaka rastúcej popularite výberovej kávy sa bežne pripravuje aj z espressa (niekedy aj dvojitého pre milovníkov silnejšej chuti).
Niekde doň pridávajú aj mlieko, cukor alebo rôzne ochutené sirupy.
Shakerato
Z Grécka opäť na skok do Talianska. Shakerato pripravujú Taliani, ako názov napovedá, v šejkri. Tam zmiešajú espresso, niekoľko kociek ľadu a trochu cukru. Intenzívnym niekoľkovteřinovým pretrepaním vznikne nápoj s ľahkou penou a osviežujúcou letnou chuťou.
TIP: Šejkr môžete v pohode nahradiť akoukoľvek uzatvárateľnou pohárikou.
Frappuccino
Ak hľadáte naozajstnú sladkú letnú bombu, dajte si frappuccino, ktoré vynašli vo Starbucks. Pripravíte ho však aj doma: vystačíte si s espressom, ľadom, mliekom a obľúbeným sirupom. Všetko mixujte do hladkej štruktúry podobnej smoothie. Ozdobte poriadnym kopcom šľahačky.
Cold brew – káva extrahovaná za studena
Cold brew sa od ostatných ľadových káv zásadne líši spôsobom prípravy. Cold brew je totižto ľadová káva z mletej kávy bez varenia. Jednoducho namelete kávu, nasypete ju do uzatvárateľnej nádoby, zalejete studenou vodou a necháte extrahovať pri izbovej teplote alebo v chladničke 12–24 hodín. V podrobnom recepte na cold brew sa dočítate tipy na hrúbku mletia a dĺžku extrakcie.
Studená extrakcia prináša úplne nový zážitok z kávy, ktorú už poznáte. Zdôrazňuje jemnejšie tóny a potláča tie kyslé. Zabudnite na rady, že na cold brew stačí použiť staršie, vyprchané zrnká kávy alebo jej zvyšky. Naopak, vychutnajte si svoju obľúbenú arabiku tak, ako ju nepoznáte.
Vyskúšajte aj našu kávu La Playa, priamo stvorenú na to, aby vynikla v letných drinkoch. Chutí skvele ako vyhladené espresso aj ako cold brew varené za studena.
Čistý cold brew koncentrát vydrží v chladničke v uzavretej poháre 4–7 dní a poslúži ako skvelý základ pre mnoho letných drinkov.
História ľadovej kávy
Odkiaľ sa vôbec vzal nápad piť kávu studenú? Údajne s ním prišli francúzski vojaci v Alžírsku, kde im v komplikovaných podmienkach chýbala možnosť uvariť si čerstvú kávu. Nahradili ju tak kávovým sirupom zaliate studenou vodou. Po návrate domov potom svoju inováciu preniesli do kaviarní a tie si recept prispôsobili každá po svojom.
Či to tak naozaj bolo, nedá sa tvrdiť s istotou, ale znie to ako veľmi pravdepodobná teória. Dnes ľadovú kávu milujú ľudia po celom svete.
Ľadová káva: káva mnohých tvárí
Leto patrí experimentom a dobrodružstvám. Letná ľadová káva je presne taká. Neexistujú na ňu presné predpisy, dáva priestor fantázii a vlastným nápadom. Základný recept na ľadovú kávu si prispôsobte podľa svojej chuti a zdieľajte svoje objavy s ostatnými. A nezabudnite dať aj vedieť nám, na čo ste pri skúmaní letných drinkov prišli.