6 fantastických receptov na letné kávové drinky
S príchodom prvých slnečných lúčov na jar sme v pražiarni začali testovať nové letné kávové drinky. Kto by aj chcel v parnom lete piť horúcu kávu, keď si môže vychutnať osviežujúci ľadový nápoj? My, ľudia za pražiacim strojom, rozhodne nie!
Hoci testovanie nebolo jednoduché a najskôr niektorých z nás stálo dokonca dokonalú plážovú postavu, výsledok stojí za to. Prinášame vám, a to nechceme preháňať, 6 fantastických receptov na letné kávové drinky. Pod všetky recepty sa tu môžeme podpísať: chutia úplne skvele.
Cappuccino Freddo z Atén
Táto ľadová variácia na cappuccino nás úplne dostala. Dlho sme ani netušili, že niečo také existuje, ale potom sa raz v lete vypravil náš odvážny člen pražiarenského tímu do Atén. Tam došlo k osudovému stretnutiu a životnej láske na prvý pohľad. A teraz to môžete ochutnať aj vy.
Čo budete potrebovať
- espresso z letnej kávy La Playa
- mixér
- šejkr alebo pohár s viečkom
- kocky ľadu
- vychladené plnotučné mlieko
- cukor
Postup
- Najprv dajte mlieko na 30 minút do mrazničky, dosiahne tak ideálnu konzistenciu, keď je mlieko v polotekutom či polozamrznutom stave. Penu sa z neho potom robí ľahšie a predovšetkým sa úplne inak spojí chuť kávy a mlieka.
- Keď je mlieko vychladené, cca 200 ml odlejte a pridajte dve lyžičky cukru a asi minútu mixujte.
- Pripravte espresso a do šejkru hoďte 5 kociek ľadu. Zalejte kocky ľadu espressom a poriadne pretrepte. Tá náročnejšia časť máte teraz za sebou.
- Pripravte si peknú vysokú pohárečku, dajte do nej ďalších 5 kociek ľadu a prelejte schladeným espressom zo šejkru. Potom dolajte pripraveným našľahaným mliekom. A Cappuccino Freddo je hotové.
Nechceme znieť príliš dramaticky, ale Cappuccino Freddo podľa všetkého nie je len nápoj. Je to zážitok. Zážitok, ktorý vás prenesie na pláže slnečného Grécka, kde môžete na chvíľu zabudnúť na každodenné starosti a vychutnať si tú pravú chuť leta. Aspoň tak to cítime my.
Kávomil Cornelis radí....
Namrazené mlieko v recepte môže pôsobiť ako taká pekná rada k nedodržaniu, ale naozaj to tak urobte. Jemná chuť letnej kávy La Playa v kombinácii s ľadovou mliečnou penou, to do seba zapadá úplne inak. Dokonale. Keby bolo v Česku zvykom dať si po obede siestu, Cappuccino Freddo by bolo to, čo by som počas nej celý čas popíjal.
Espresso tonic: horkosladké ochladenie
Ak ste espresso tonic doteraz neskúsili, o veľa prichádzate. A ak ste ho už skúsili, ale s inou kávou než s čerstvo upraženým Eñom Ñuñom, tak sa to podľa nás ani neráta. Našťastie ale teraz čítate tieto riadky, takže zatiaľ nič nie je stratené. Ukážeme vám, ako na ten najlepší espresso tonic, aký sme mali možnosť za celú jar ochutnať.
Čo budete potrebovať
- espresso zo zmesi Eño Ñuño
- kocky ľadu
- plátok pomaranča či grepu
- vychladený tonic
Postup
- Najskôr si pripravte espresso.
- Pripravte si peknú širokú pohárečku a do polovice ju naplňte ľadom.
- Zalejte ľad vychladeným tonikom do 3/4 pohárečky.
- Akonáhle tonic prestane penačiť, pomaly prelejte espressom. Cieľ je, aby zostal tonic oddelený na dne pohárečky a espresso naopak navrchu. Espresso sa potom s tonikom pomaly krásne mieša a espresso tonic chutí s každým dúškom trochu inak.
- Do pohárečky hoďte plátok pomaranča (alebo grepu) pre šťavnatú ovocnú chuť.
Affogato: letná kávová zmrzlina
Dobre, pripúšťame že toto nie je úplne kávový drink. Ale tak trochu vlastne je, keď necháte zmrzlinu úplne rozpustiť. Čo je však to hlavné: affogato [IT] chutí úplne skvele, tým viac, ak rovnako ako my milujete ako kávu, tak aj zmrzlinu. A zo všetkého najlepšie to chutí s jemnou letnou kávou La Playa [ES].
Čo budete potrebovať
- jedna dávka espressa z jemnej letnej kávy La Playa
- smotana
- kvalitná vanilková zmrzlina
Postup
- Pripravte si peknú pohárečku a naplňte ju dvoma veľkými lyžicami vanilkovej zmrzliny.
- Zmrzlinu prelejte 1 dcl smotany.
- Pripravte si espresso z Letnej kávy La Playa, a ešte horúcou kávou pomaly prelejte zmrzlinu so smotanou.
- A voilá [FR], dokonalý letný dezért je hotový.
Zmrzlina v lete je fajn, ale zmrzlina s kávou, to je jednoducho paráda. A obzvlášť kombinácia lahodnej kávy a kvalitnej zmrzliny.
Ak niekto v lete chce chudnúť do plaviek, nemáme nič proti. My si ale radšej znovu dáme toto Affogato. Napokon, káva je bez kalórií, tak sa to snad s tou zmrzlinou vybalancuje. Uvidíme, dúfame.
Kávomil Cornelis radí....
U tohto receptu je výber zmrzliny naozaj veľmi dôležitý. Môj tip? Použite vanilkovú zmrzlinu s niečím chrumkavým vo vnútri: či už kúskami čokolády alebo s cookies. Pre mňa osobne bola zďaleka najlepšia vanilková zmrzlina od Ben & Jerry's.
Odľahčené Cold brew
Tento recept sme objavili až nedávno. A hoci sme inak fanúšikmi čistého cold brew, toto nás veľmi nadchlo. A keďže si myslíme, že rovnako tak to nadchne aj vás, tento recept tu nesmie chýbať.
Čo budete potrebovať
- pohár ktorý sa dá uzavrieť
- 500 ml filtrovanej vody
- 50 g hrubo namletej kávy Buendía
- kocky ľadu
- kokosové mlieko
Postup
Najskôr je potrebné pripraviť samotné cold brew. Ako na to?
- Nasypejte hrubo namletú kávu do pohára, zalejte ju studenou vodou a uzavrite viečkom.
- Nechajte kávu v chladničke extrahovať 21 až 24 hodín a následne preceďte cez kávový filter.
- Tým je samotné cold brew pripravené a môžete sa pustiť do prípravy finálneho drinku.
- Pripravte si peknú pohárečku a do polovice doplňte kockami ľadu.
- Pohárečku potom zalejte prefiltrovaným cold brew, a následne dochuťte cca 1 dcl vychladeného kokosového mlieka. A touto osviežujúcou lahôdkou je pripravená.
Na cold brew by káva mala mať hrubšie mletie. Ak si nechávate kávu namlieť priamo od nás, zvoľte hrúbku mletia
„french press“ a ideálne nám ešte do poznámky k objednávke pripíšte, že káva má byť na cold brew. Všetko potom bude tak, ako má byť.
Ľadové kávové mojito

Čo budete potrebovať
- šejkr alebo pohár s viečkom
- dvojité espresso z kolumbijskej kávy San Agustín
- tŕstový cukor
- kokosové mlieko
- kocky ľadu
Postup
- Pripravte si dvojité espresso z kávy San Agustín a oslaďte lyžičkou tŕstového cukru.
- Do šejkru vložte 6 lístkov mäty, 4 kocky ľadu a zalejte pripraveným dvojitým espressom. Navyše dolajte 1 dcl kokosového mlieka.
- Všetko poriadne pretrepte a následne prelejte do nízkej pohárečky. A ľadové kávové mojito je pripravené.
Kávomil Cornelis radí....
Kávové mojito sme skúšali naozaj so všetkými kávami, ktoré nám prejdú pražičkou. A úplne najlepšie bolo, keď sme do receptu použili zrnká z kolumbijského San Agustínu. S tŕstovým cukrom si San Agustín veľmi pekne rozumie aj pri klasickom espresse, ale pri tomto recepte je tá kombinácia chutí jednoducho dokonalá.
Mandľové ľadové espresso
Toto je úplná paráda. Osvieži, chutí skvele a mandľové mlieko kávu dokonale dopĺňa svojou jemnosťou.
Keby tu nebolo ďalších 5 receptov, povedali by sme, že je toto náš letný favorit. Takto možno povedať, že je to len jeden z 6 našich letných favoritov.
Ingrediencie
- espresso lungo z espresso zmesi 70 ÷ 30
- lyžička cukru
- kocky ľadu
- mandľové mlieko (vychladené)
Postup
- Pripravte si espresso lungo z espresso zmesi 70 ÷ 30 a oslaďte ho jednou lyžičkou cukru. Dôkladne premiešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Vezmite pohárečku a naplňte ju do dvoch tretín ľadovými kockami.
- Pomaly nalejte osladené lungo cez ľadové kocky, aby sa rovnomerne ochladilo.
- Nakoniec prilejte vychladené mandľové mlieko podľa chuti, približne do jednej tretiny pohárečky.
- Ľahko premiešajte a ihneď podávajte.
Kávomil Cornelis radí....
Hoci normálne nedám dopustiť na čistú kávu bez cukru alebo mlieka, tu robím krok späť. Mandľové mlieko a ľadové espresso k sebe chuťovo dokonale pasujú. A veľkú mieru na tom má aj káva 70 ÷ 30, ktorá je v chuti jemná, čo k príjemnej ľahkej sladkosti mandľového mlieka skvele sedí.