Mletá káva bez kofeinu
Čo keby ste si mohli dopriať šálku kávy aj vo večerných hodinách, bez obáv z bezesných nocí? Alebo si vychutnať chuť kávy, aj keď vám kofeín nedáva pokoj? Bezkofeínová káva vám práve toto umožní. Vychutnajte si našu čerstvo praženú bezkofeínovú mletú kávu s obsahom kofeínu len 0,03 %. Kofeín je odstránený šetrným prírodným spôsobom, vďaka čomu je chuť rovnako lahodná ako pri klasickej káve. Zaujíma vás, ako taká káva bez kofeínu vzniká? Čítajte ďalej.
#ShowMore#
Bezkofeínová káva Natur Decaf začína svoju cestu k vám do šálku na farmách rozprestierajúcich sa na svahoch Kolumbijského masívu, kde sú ideálne podmienky na pestovanie arabiky. Keď je káva zozbieraná, začína jej dekofeinizácia. Na to sa využíva ten najšetrnejší spôsob, ktorý v súčasnosti existuje. Kofeínu sa zrná zbavia iba studničnou vodou a prírodným rozpúšťadlom z cukrovej trstiny.
Proces dekofeinizácie kávy Natur Decaf
Celý proces odstraňovania kofeínu začína zvlhčením zelených zŕn pomocou vodnej pary. Nasleduje ponorenie do vodnej kúpele o teplote 85 °C a vpúšťanie prírodného rozpúšťadla z melasy z cukrovej trstiny. V tejto vodnej kúpeli sa začne kofeín zo zŕn uvoľňovať. Pre maximálny účinok sa počas 11-hodinovej kúpele voda niekoľkokrát recykluje, aby sa dosiahla minimálna hodnota kofeínu v zrne, v našom prípade 0,03 %.
Po odstránení kofeínu je potrebné zrná vyčistiť od prírodného rozpúšťadla. To sa robí pomocou vodnej pary počas nasledujúcich 3 hodín. Posledným krokom je 6-hodinové sušenie na požadovanú vlhkosť zrna 11,5 %. Potom už môže káva putovať k nám do pražiarny, kde z nej urobíme výbornú mletú alebo zrnovú bezkofeínovú kávu.
Do kávovaru, moka kanvičky aj na filter
Mletá bezkofeínová káva z pražiarny Café Montaña je ideálna pre akúkoľvek prípravu od kávovaru po alternatívne spôsoby. Kávu u nás pražíme každý deň v jednej z našich dvoch pražičiek, ktoré si poradia s rôznymi objemami zŕn. Vďaka tomu upražíme len toľko kávy, aby sa nám v sklade dlho neohrievala, a vy si ju vychutnali vždy čerstvú. Zaujímajú vás ďalšie informácie o výrobe kávy bez kofeínu? Prečítajte si náš článok Ako sa vyrába bezkofeínová káva.
Časté otázky ohľadom mletej bezkofeínovej kávy
Dôvodov, prečo piť bezkofeínovú kávu, je niekoľko, väčšina má však zdravotný pôvod. Ide zvyčajne o problémy so žalúdkom, nespavosť, nesústredenosť, problémy s krvným tlakom alebo tehotenstvo.
Bezkofeínová káva vzniká niekoľkými rôznymi metódami. Niektoré sú menej šetrné, iné zase viac. Niektoré sú dokonca tak šetrné, že vo výslednej chuti ani nespoznáte rozdiel oproti klasickej káve s kofeínom. Príkladom je naša káva Natur Decaf ocenená značkou kvality dTest. Podrobnejšie sme sa téme venovali v článku Ako sa vyrába káva bez kofeínu.
Áno, z definície pre európsky trh vyplýva, že bezkofeínová káva je zbavená kofeínu do takej miery, že zostávajúce množstvo kofeínu v zrne je menšie ako 0,1 %.
V prípade našej bezkofeínovej kávy Natur Decaf ocenenej dTestom je podiel kofeínu v zrne dokonca len 0,03 %, teda hlboko pod limitnou hodnotou štandardu EÚ.
Bezkofeínová káva sa vyrába vo všetkých štandardných podobách: zrnová káva bez kofeínu, mletá káva bez kofeínu, instantná káva bez kofeínu či kávové kapsuly bez kofeínu.
My v pražiarni Café Montaña ponúkame čerstvú bezkofeínovú kávu Natur Decaf ako zrnovú bezkofeínovú kávu a mletú bezkofeínovú kávu.
Dopriať si lahodnú kávu aj bez vedľajších účinkov kofeínu už nie je žiadny problém. Stačí si vychutnať čerstvo praženú bezkofeínovú mletú kávu z pražiarne Café Montaña. Kávu vám pomelieme na správnu hrubosť podľa vašej obľúbenej metódy prípravy. A v šálke ju môžete mať navyše už zajtra. Objednávky, ktoré stihnete vytvoriť v pracovný deň do 14.00, posielame na cestu ešte ⚡ v ten deň.