Mletá bio káva
Praženie bio mletej kávy nie je len tak. Vyžaduje certifikáciu na prácu s bio surovinami. Ale čo by sme pre vás neurobili. S dobrým pocitom si tak vychutnáte čerstvú mletú kávu z ekologického poľnohospodárstva.
Najpredávanejšie
Značky
Výpis produktov
Ovládacie prvky výpisu
Čo je to bio káva
Káva spĺňajúca kritériá pestovania a spracovania v tzv. bio kvalite. Hovorí sa jej tiež organická káva alebo 100 % organická káva. Svetoví producenti ročne vypestujú viac ako 9 miliárd kilogramov kávy, z ktorých iba časť spĺňa tieto prísne podmienky.
Rozdiely bio káva verzus klasická káva
Dôležitým kritériom je tu udržateľnosť zelenej planéty. Akonáhle sa musí kvôli pestovaniu kávy rúbať stromy alebo akokoľvek upravovať prostredie, tento produkt už nespadá do ekologicky udržateľného poľnohospodárstva. Rovnako tak zber a následné spracovanie musia byť čo najšetrnejšie.
Pestovanie a zber klasickej kávy
Väčšina výnosnejších odrôd kávovníka miluje priame slnečné svetlo. Rastú na veľkých poliach, kde miestni vyrúbali väčšinu pôvodných lesov. Na takýchto poliach nie je možné počítať s prirodzenou ochranou rastlín proti škodcom a objavujú sa tu aj rôzne choroby, proti ktorým pestovatelia bojujú chemickou ochranou: napríklad pesticídmi, herbicídmi alebo insekticídmi. Väčšie výnosy si zas poisťujú umelými hnojivami.
Nič z toho však pestovanie bio kávy neumožňuje.
Pestovanie a zber bio kávy
Organická káva pochádza z odrôd kávovníkov rastúcich v tieni stromov, takže nevzniká potreba zbytočného rúbania. Pestovatelia nesmú používať umelé hnojivá ani ošetrovať stromy chemickými postrekmi. Aj na postupy zberu sa prísne dohliada, aby nedochádzalo k poškodeniu prostredia ani samotných stromov. Pestovanie bio kávy je preto oveľa náročnejšie aj drahšie.
Prísne sledované je aj spracovanie bio kávy
Aby sme pestovateľom ich snahy nezhatili, museli sme získať množstvo oprávnení a certifikácií na nakladanie s bio potravinami. Môžete si tak byť istí, že aj praženie kávy prebieha šetrne podľa príslušných štandardov. Platí to pre klasickú aj bio kávu bez kofeínu.
Oplatí sa investovať do bio kávy?
Rozhodne áno. Prispejete tým k ochrane planéty aj vlastnému zdraviu. Bio káva totiž podľa všetkého obsahuje viac cenných antioxidantov, ktoré naše telo dokáže lepšie využiť.